Onderzoek en Behandeling

Vóór de behandeling 

Zorg dat u een afspraak maakt op een moment dat daar ruimte voor is in de training. Aangezien het paard vaak een aantal dagen moet herstellen van een behandeling, is een afspraak vlak voor een belangrijke wedstrijd of een lange buitenrit niet aan te raden.
Zorg dat het paard ten tijde van de behandeling droog is en er een rustige plek is om het paard te onderzoeken. Het eerste onderzoek en de behandeling zullen vaak 1.5 uur in beslag nemen.

Het onderzoek en de behandeling

Ten eerste zal ik met u bespreken wat de klachten van het paard zijn en welke problemen het paard in het verleden heeft gehad (de anamnese).

Na de anamnese voel ik het hele paard af om spierspanningen en eventuele warme of pijnlijke spieren en gewrichten te vinden. Daarna zal het paard gemonsterd worden (aan de hand en de longe) om de manier van bewegen te beoordelen. Indien nodig doe ik een kreupelheidsonderzoek (buigproeven, geen diagnostische anaesthesieën) of neurologisch onderzoek. Na het monsteren zal ik het paard verder onderzoeken o.a. met behulp van de lecher-antenne. Ik meet hiermee, als extra diagnostisch hulpmiddel, de orgaansystemen en de onderdelen van de wervelkolom na. Aan het eind van het onderzoek zal ik bespreken wat de bevindingen zijn en de behandeling inzetten.

De behandeling zal meestal bestaan uit acupunctuur en manuele therapie/chiropractie. Dat betekend dat ik na het inzetten van acupunctuur eventuele blokkades van de wervelkolom zal manipuleren. Ik zal de ligging van het zadel controleren indien daar reden toe is of twijfels over zijn. Tenslotte zal met u worden besproken hoe u met supplementen/fytotherapie, training en eventuele oefeningen uw paard kan helpen verder te verbeteren.

Bij een herhalingsconsult zal de procedure over het algemeen iets minder uitgebreid zijn aangezien het hele voortraject van de uitgebreide anamnese en de lokalisatie van blokkades nu vaak minder tijd in beslag neemt. Het paard kan bij een tweede bezoek zonodig ook onder het zadel of in de normale arbeid worden beoordeeld.

Na de behandeling

Na de behandeling kunt u minimaal 3 dagen niet rijden, afhankelijk van de ernst van de problemen.  Dit betekent absoluut niet dat het paard stalrust moet krijgen! Het beste is om het paard vrije beweging in de paddock of wei te geven. Indien vrije beweging niet mogelijk is, kunt u het paard longeren of wandelen aan de hand. Gebruik hierbij (zeker de eerste dagen) géén hulpteugels. Het kan zijn dat uw paard een andere manier van lopen ontwikkelt en het zal voor u de eerste keren met rijden anders aan kunnen voelen dan normaal. Het is belangrijk dat u de eerste dagen het werk voor uw paard simpel houdt. Dat wil zeggen dat u lange lijnen en grote voltes rijdt en bijvoorbeeld geen zijgangen of oefeningen waarbij een grote mate van verzameling en oprichting nodig is. Geef uw paard de tijd om te wennen en doe geen oefeningen waar het grote moeite mee heeft. Neem bij twijfel of verslechtering contact met mij op.

Hoe vaak behandelen?

Het aantal behandeling dat nodig is om een (bewegings)probleem op te lossen is erg afhankelijk van het type probleem, hoelang dat probleem al bestaat, de uitgebreidheid van het probleem en de reactie van het paard op de behandeling.

Na de eerste behandeling kan ik een inschatting maken of meerdere behandelingen nodig zijn. Kleine, kort bestaande, problemen kunnen na 1 behandeling opgelost zijn. Meestal zijn echter meerdere behandelingen noodzakelijk. Het effect van een behandeling is soms pas na 2 of meerdere weken goed te beoordelen. Indien er na 2-3 behandelingen onvoldoende verbetering optreedt kan het aan te bevelen zijn om naar een specialistische kliniek te gaan voor nader onderzoek.

Juiste training, een goed passend zadel en goed management (o.a. voeding,  huisvesting en vrije beweging) zijn daarnaast essentieel voor een goed herstel van uw paard.

Advies

Naast de chiropractische behandeling kan ik u op meerdere gebieden advies geven. Heeft u vragen over voeding en supplementen, huisvesting, zadels, training of hoefbeslag? Waarschijnlijk kan ik u helpen of verwijzen naar betrouwbare specialisten waar ik zelf goede ervaringen mee heb gehad. Ook is overleg met uw instructeur, hoefsmid, zadelpasser of dierenarts natuurlijk mogelijk.