Wat is chiropractie?

 

Chiropractie is een aanvullende behandelwijze die zich richt op de lokalisatie en behandeling van stoornissen in het functioneren van het bewegingsstelsel en het zenuwstelsel. De behandeling door een chiropractor bestaat uit met de hand uitgevoerde manipulaties. Chiropractie is bedoeld als een aanvullende therapie om naast de reguliere geneeskunde en diagnostiek te gebruiken.

De wervelkolom omgeeft een groot deel van het zenuwstelsel. Door stoornissen in de beweeglijkheid van de wervelkolom en het bekken (ook wel blokkades genoemd) wordt het zenuwstelsel beïnvloedt en kunnen diverse klachten ontstaan. Chiropractie behandelt de blokkades en de effecten hiervan op het zenuwstelsel en de algemene gezondheid. Chiropractie is een holistische behandelwijze welke zich niet slechts op één probleem richt, maar het gehele lichaam behandelt.

Het doel van een chiropractische behandeling is:

–       Pijn bij uw paard te verminderen
–       Spierspanningen of spierspasmen te verminderen
–       Beweeglijkheid en symmetrie van de wervelkolom
(en daarmee de prestaties van het paard) te optimaliseren
–       Blessures bij uw paard te voorkomen

Kijk onder Wanneer chiropractie? om te zien bij welke verschijnselen een chiropractor uw paard zou kunnen helpen.

Daar waar een blokkade zit, wordt met de handen druk uitgeoefend en een snelle manipulatie (ook wel adjustment) gedaan. Een manipulatie vindt altijd plaats binnen de normale grenzen van het gewricht en zo dicht mogelijk bij de te beïnvloeden wervels. Er wordt geen gebruik gemaakt van hamers en de paarden worden niet verdoofd. Soms is er tijdens de behandeling een “krakend” geluid te horen, wat veroorzaakt wordt door luchtbelvorming in het gewricht. Dit krakende geluid wordt NIET veroorzaakt door het langs elkaar schuren van botten of het “terugschieten” van wervels.

Effecten van chiropractie

Chiropractische manipulaties hebben ten minste de volgende therapeutische effecten:
–         Mechanische effecten (beïnvloeding van de bindweefselstructuren): Verbetering van de flexibiliteit en functie van gewrichten
– 
        Neurologische effecten (beïnvloeding van mechano- en neuroreceptoren): Pijnvermindering, spierrelaxatie en verbetering van de flexibiliteit

Een chiropractische behandeling is niet de enige therapie die met de handen wordt uitgevoerd. Enkele andere bekende therapieën zijn fysiotherapie, osteopathie en sportmassage. Deze therapieën verschillen van elkaar in ontstaansgeschiedenis en filosofie, manier van behandelen, de werkingsmechanismen en de (duur van de) effecten die zij hebben op het lichaam.